Onze experts - Bent u op zoek naar "de" specialist in Belgisch beursgenoteerd vastgoed? Dan bent u bij Puilaetco aan het juiste adres

Onze experts - Bent u op zoek naar "de" specialist in Belgisch beursgenoteerd vastgoed? Dan bent u bij Puilaetco aan het juiste adres

Expertise in vastgoed is één van de sterke punten van Puilaetco. We hebben zelfs een discretionair beheersmandaat gewijd aan beursgenoteerd vastgoed en meer bepaald aan GVV's, Belgische gereglementeerde vastgoedvennootschappen. 

Maak kennis met Marc Eeckhout, Real Estate Strategist en Investment Specialist.

Wat onderscheidt de sector van het Belgisch beursgenoteerd vastgoed?

We hebben een sectorale diversiteit die uniek is in Europa, met subsectoren die in onze buurlanden niet altijd bestaan. Onze GVV's (gereglementeerde vastgoedvennootschappen) zijn actief in één of meerdere subsectoren. Zo hebben we huisvesting (Home Invest Belgium) en studentenhuisvesting (Xior), logistiek (Montea, WDP), gezondheidszorg (Aedifica, Care Property Invest, Cofinimmo), retail in stadscentra (Qrf en Vastned Belgium), winkelcentra (Wereldhave Belgium) en retailparken (Ascencio en Retail Estates), en zelfs sociale huisvesting (Inclusio). 

In Frankrijk en Nederland, daarentegen, zijn bijna alle REIT's (Real Estate Investment Trusts) gericht op retail en kantoren, de twee segmenten die al enkele jaren het minst worden gewaardeerd door de financiële markten.  

Belgische GVV’s volgen ook zeer strikte regels, vooral met betrekking tot de maximale schuldgraad en het maximale gewicht per huurder en eigendom in de portefeuille, wat betekent dat ze zeer defensief moeten zijn in hun beheer. 

Hoe ziet het dagelijkse leven van een Real Estate Strategist eruit?

Ik analyseer en selecteer de bedrijven van onze portefeuille die zich toeleggen op beursgenoteerd vastgoed. Ik beheer het discretionair mandaat (voor cliënten die het beheer aan ons toevertrouwen) en adviseer via de portfolio managers, die gekozen hebben voor het mandaat van beleggingsadvies, ik informeer de Client Advisors van de bank maandelijks over de marktontwikkelingen en stel elk kwartaal een rapport op over de sector. Het is een behoorlijk intensieve baan, maar ik heb er een passie voor! Sinds enkele maanden ben ik ook verantwoordelijk voor het promoten in Vlaanderen van het 100% duurzaam beleggingsmandaat dat Puilaetco aanbiedt in exclusieve samenwerking met Triodos Bank.

Marc Eeckhout, Client Investment Specialist & Real Estate Strategist

Je bent ook het gezicht van de bank als het gaat om beursgenoteerd vastgoed.

Ja, ik ontmoet huidige en toekomstige cliënten die vragen hebben over het vastgoedmandaat of specifieke bedrijven. Dat zijn zo'n honderd ontmoetingen per jaar. En ik heb het genoegen om de presentatie te verzorgen van enkele Puilaetco-evenementen in Vlaanderen. Het contact met onze cliënten geeft me veel positieve energie. 

Kan je ons een overzicht geven van de portefeuille?

De portefeuille bestaat uit 17-18 individuele lijnen en een aantal fondsen en trackers. 

Er zijn momenteel 16 Belgische GVV’s. De meeste daarvan zitten in onze portefeuille. We hebben een paar Europese REIT’s (Real Estate Investment Trusts) toegevoegd en we beperken ons tot de eurozone om valutarisico's te vermijden.

Marc Eeckhout, Client Investment Specialist & Real Estate Strategist

Tijdens de Outlook 2024-evenementen.

Vertrouw je als strateeg meer op de micro- of de macro-economie? 

Mijn expertise in beursgenoteerd vastgoed berust a priori op de micro-economie, omdat ik bedrijven bestudeer, maar je kunt deze sector niet los zien van de macro-economie. Vastgoed is zeer gevoelig voor de economische omgeving, inflatie en het beleid van de centrale banken. Je moet dus de twee disciplines combineren met een 'top-down' en 'bottom-up' benadering om trends te spotten en toegevoegde waarde te bieden aan onze cliënten.  

Wat ons onderscheidt, is onze lokale kennis en ons direct contact met de CEO’s van de GVV’s. Vakliteratuur en de pers vullen dit aan. Vorig jaar had ik niet minder dan 75 ontmoetingen met CEO's van GVV’s. Gemiddeld zie ik ieder van hen vier of vijf keer per jaar. Ik volg de GVV’s nu al tien jaar, dus ik heb de tijd gehad om een vertrouwensrelatie op te bouwen met de managementteams. 

De sector is de afgelopen jaren niet gespaard gebleven van crisissen. Gaat dit veranderen?

Ik zou zeggen dat er licht is aan het einde van de tunnel. Om kort samen te vatten: na een aantal uitstekende jaren heeft de covidcrisis het kantoor- en retailsegment tot stilstand gebracht. De sector herstelde zich vervolgens goed in 2021, voordat hij opnieuw hard werd getroffen door de gevolgen van de oorlog in Oekraïne. De aandelenkoersen daalden in 2022-2023, voordat ze in november 2023 begonnen te herstellen. Met het vooruitzicht van een lagere rente vanaf de tweede helft van het jaar, ziet 2024 er gunstig uit voor de GVV’s en zou in 2025 het herstel van deze crisis zich verder kunnen doorzetten. 

De fundamenten van de GVV’s zijn solide, hun eigendommen zijn van hoge kwaliteit en alle nieuwe gebouwen voldoen aan de strengste milieunormen. Beleggers die voet bij stuk hielden, bleven dividenden ontvangen. Aan de andere kant werden diegenen die in paniek raakten of gedwongen werden hun aandelen te verkopen, hard getroffen. Bij Puilaetco hielden we onze cliënten zo goed mogelijk op de hoogte om emotionele beslissingen te vermijden. 

Wat heb je geleerd uit deze moeilijke periode?

Het grote succes van de GVV’s vóór de crisissen was deels te danken aan de zwakte van obligaties, die geen rendement meer boden vanwege de lage of zelfs negatieve rente. GVV’s werden toen gezien als een defensieve belegging, vergelijkbaar met obligaties, met een aantrekkelijk dividend. De laatste crisissen hebben aangetoond dat GVV’s minder defensief zijn dan iedereen dacht. 

Ze zullen misschien niet opnieuw sterren worden op de Belgische markt, maar ze zullen zeker terug een bevoorrechte plaats innemen, ik zou zeggen als een kwaliteitsvolle satellietbelegging (een “building block” in ons jargon) in een gediversifieerde portefeuille.

Over keuzes gesproken, wat zijn jouw favoriete GVV-gebouwen?

Ik hou van ruimtelijkheid en licht. Mijn favoriete gebouwen zijn::

  • Tour&Taxis en Gare Maritime van Nextensa (voorheen SIR Leasinvest Real Estate) in Brussel;
Nextensa Gare Maritime
  • Prince, een studentenhuis van Xior in Antwerpen;
Xior Prince
  • het energieneutrale logistieke gebouw dat WDP in Lokeren bouwde voor de wereldwijde distributie van Barry Callebaut chocolade.
WDP Lokeren
  • het pakketsorteercentrum van DPD, gebouwd op het terrein van Montea in Vilvoorde;
  • en natuurlijk La Royale Belge, dat vroeger van Cofinimmo was en waar ik het fantastisch vind om te werken in de nieuwe kantoren van Puilaetco!
Royale Belge
Maak een afspraak met een Client Advisor van Puilaetco

Ziet u een verrijkende carrière ook helemaal zitten?

Solliciteer bij Puilaetco: bekijk onze vacatures

Dit document is bedoeld als marketingmateriaal en is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde(n). Dit document werd opgesteld door Puilaetco, a Quintet Private Bank (Europe) S.A. branch ("Puilaetco"), met kantoor gevestigd aan de Vorstlaan 25, bus 14, 1170 Brussel (ingeschreven in de KBO onder het nummer 0755.503.702). Puilaetco staat onder toezicht van de ECB en CSSF en onder beperkt toezicht van FSMA en de NBB. Quintet Private Bank (Europe) S.A. is statutair gevestigd te Groothertogdom Luxemburg. We hebben geen rekening gehouden met de persoonlijke situatie, noch met de beleggingsdoelstellingen en de financiële situatie van de bestemmeling(en). Het document is geen en mag niet worden beschouwd als aanbod of verzoek tot aan- of verkoop of als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. Bijgevolg raden wij de cliënten ten zeerste aan om hun adviseurs te contacteren alvorens een fiscale of beleggingsbeslissing te nemen op basis van de informatie in dit document. Puilaetco en haar werknemers kunnen niet aansprakelijk worden gehouden voor verlies of schade die voortvloeit uit het gebruik van (een deel van) dit document. De informatie in het document werd verkregen van betrouwbaar geachte bronnen, maar het is echter onmogelijk om de nauwkeurigheid of de volledigheid ervan te garanderen. Resultaten uit het verleden/De prognoses bieden geen betrouwbare indicator voor de toekomst. De waarde van effecten kan onderhevig zijn aan wijzigingen en kan bijgevolg niet worden gegarandeerd. De uitgedrukte meningen kunnen op elk ogenblik zonder kennisgeving worden gewijzigd en kunnen verschillen van andere standpunten uitgedrukt in andere documenten. Puilaetco is houder van alle intellectuele eigendomsrechten op de inhoud van dit document, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven. Het is niet toegestaan om de inhoud van dit document geheel of gedeeltelijk, op welke wijze dan ook, te vermenigvuldigen of verder te verspreiden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van Puilaetco. In de privacyverklaring op onze website staat hoe wij met uw gegevens omgaan (https://www.puilaetco.be/nl-be/respect-de-votre-vie-privee).