Markt- en beleggingsupdate

Markt- en beleggingsupdate

17 april 2024

Moet de Amerikaanse Federal Reserve de rente in de zomer verlagen?

De markten stellen zich vragen over de timing van de renteverlagingen van de Fed  
De publicatie van de Amerikaanse consumenteninflatie in maart, die hoger uitviel dan verwacht, zorgde ervoor dat de markten overgingen tot een bijstelling van hun verwachtingen inzake renteverlagingen door de Amerikaanse Federal Reserve (Fed). De markten verwachten nu dat de Fed de rente later zal verlagen en slechts twee keer dit jaar. Dit is minder dan de verwachte zeven renteverlagingen van twee maanden geleden, die we altijd al te extreem vonden. Deze herwaardering van de rente duwde wereldwijde aandelen naar beneden, voordat ze tijdelijk opveerden na een matig rapport over de producenteninflatie. Matige winstcijfers van de grote banken stuurden de S&P 500 en Nasdaq Composite index uiteindelijk respectievelijk 1,6% en 0,6% lager. Zolang de groei robuust is (we kijken deze week naar de verschillende regionale cijfers van de Fed), zou de neerwaartse trend voor aandelen beperkt kunnen zijn. De renteherziening was duidelijker zichtbaar op de obligatiemarkt, waar de rente op Amerikaanse staatsobligaties met ongeveer 0,15 procentpunt steeg, terwijl de koersen daalden.  

Meer zekerheid in Europa 
Een eerste renteverlaging door de Europese Centrale Bank (ECB) lijkt nu veel waarschijnlijker in juni, nadat de centrale bank vorige week het licht op groen zette voor een verlaging halverwege het jaar. De groei- en inflatiedynamiek in Europa is zwakker dan in de VS (de reden waarom we minder Europese aandelen aanhouden ten opzichte van onze langetermijnspreiding). Omdat de strikte monetaire voorwaarden wegen op de groei van leningen en investeringen, heeft de ECB bovendien bewegingsruimte om de rente te verlagen voordat de Fed dit doet. Dat zou vrij ongebruikelijk zijn en een risico kunnen vormen voor onze visie op de euro. Wij denken echter dat de euro - en andere valuta's van centrale banken die bereid zijn om de rente te verlagen, zoals de Zwitserse frank en de Zweedse kroon - op korte termijn slechts een gematigde neerwaartse druk zal ondervinden ten opzichte van de Amerikaanse dollar, omdat deze laatstgenoemde geleidelijk zal verzwakken wanneer de Fed de rente verlaagt. In het Verenigd Koninkrijk wordt verwacht dat de inflatie (woensdag) zal afnemen, wat een eerste verlaging door de Bank of England in de zomer zou kunnen rechtvaardigen. Wij denken dat de bankrente aan het eind van het jaar lager zal zijn, maar misschien niet zo laag als consumenten hopen, omdat de Britse economie in februari voor de tweede maand op rij groeide. 

Grondstoffen nog steeds in de schijnwerpers 

De rally in de olieprijzen heeft wat aan kracht ingeboet en hoewel we een consolidatie zouden kunnen zien, omdat het krappe aanbod en de verbeterende vraag al lijken te worden weerspiegeld in de marktverwachtingen, zouden de spanningen in het Midden-Oosten de prijzen kunnen laten pieken. De impact van geopolitieke risico's is meestal van korte duur op de markten zonder grote escalatie, maar deze risico's blijven bestaan. Vorige week deed een Russische aanval op de Oekraïense gasopslag de aardgasprijzen stijgen. Wij denken niet dat dit een grote bedreiging vormt voor Europa, omdat de opslag nog steeds goed gevuld is na een zachte winter. Ondertussen blijven de goudprijzen stijgen, ondersteund door een robuuste vraag ondanks de verwachte renteverlagingen en de geopolitieke onzekerheid. Sinds het begin van het jaar laten brede grondstoffen, die we in onze portefeuilles aanhouden, positieve rendementen zien dankzij ondersteunende fundamenten en geopolitieke risico's. 


Ontdek onze beleggingsvooruitzichten voor 2024


Lees de publicatie
Meer weten hierover? Aarzel niet om ons te contacteren

Dit document is bedoeld als marketingmateriaal en is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde(n). Dit document werd opgesteld door Puilaetco, a Quintet Private Bank (Europe) S.A. branch ("Puilaetco"), met kantoor gevestigd aan de Vorstlaan 25, bus 14, 1170 Brussel (ingeschreven in de KBO onder het nummer 0755.503.702). Puilaetco staat onder toezicht van de ECB en CSSF en onder beperkt toezicht van FSMA en de NBB. Quintet Private Bank (Europe) S.A. is statutair gevestigd te Groothertogdom Luxemburg. We hebben geen rekening gehouden met de persoonlijke situatie, noch met de beleggingsdoelstellingen en de financiële situatie van de bestemmeling(en). Het document is geen en mag niet worden beschouwd als aanbod of verzoek tot aan- of verkoop of als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. Bijgevolg raden wij de cliënten ten zeerste aan om hun adviseurs te contacteren alvorens een fiscale of beleggingsbeslissing te nemen op basis van de informatie in dit document. Puilaetco en haar werknemers kunnen niet aansprakelijk worden gehouden voor verlies of schade die voortvloeit uit het gebruik van (een deel van) dit document. De informatie in het document werd verkregen van betrouwbaar geachte bronnen, maar het is echter onmogelijk om de nauwkeurigheid of de volledigheid ervan te garanderen. Resultaten uit het verleden/De prognoses bieden geen betrouwbare indicator voor de toekomst. De waarde van effecten kan onderhevig zijn aan wijzigingen en kan bijgevolg niet worden gegarandeerd. De uitgedrukte meningen kunnen op elk ogenblik zonder kennisgeving worden gewijzigd en kunnen verschillen van andere standpunten uitgedrukt in andere documenten. Puilaetco is houder van alle intellectuele eigendomsrechten op de inhoud van dit document, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven. Het is niet toegestaan om de inhoud van dit document geheel of gedeeltelijk, op welke wijze dan ook, te vermenigvuldigen of verder te verspreiden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van Puilaetco. In de privacyverklaring op onze website staat hoe wij met uw gegevens omgaan (https://www.puilaetco.be/nl-be/respect-de-votre-vie-privee).