Markt- en beleggingsupdate

Markt- en beleggingsupdate

18 maart 2024

Wat is de drijvende kracht achter de aandelenstijging?

Is de sky the limit voor aandelen?  
De aandelenindexen, van de VS over Europa tot Japan, blijven week na week recordhoogtes bereiken. Vorige week was het niet anders, hoewel sommige indexen, zoals de Amerikaanse S&P 500, vlak afsloten. Deze rally heeft een structureel element dat we in onze portefeuilles integreren. Het is de AI-revolutie, die hieraan gerelateerde aandelen (AI, halfgeleiders en "big tech") door het dak heeft doen gaan. Wist u bijvoorbeeld dat de gecombineerde waarde van de zogenaamde "Magnificent 7" (Alphabet, Amazon, Apple, Meta, Microsoft, Nvidia en Tesla) even groot is als de economieën van Duitsland, Japan en India samen? Maar het is niet alleen de AI-hype. Economische drijfveren, zoals de verbeterde groeivooruitzichten en de verwachtingen van renteverlagingen, geven aandelen ook een boost. Dit gezegd zijnde, denken wij dat een wereldwijde economische vertraging nog steeds waarschijnlijk is, dus er kunnen zich tijdelijke tegenslagen voordoen voor aandelen. Daarom menen we dat de risico/rendementsverhouding voor aandelen voor de komende 12 maanden redelijk in balans is en zijn onze aandelenbeleggingen neutraal ten opzichte van onze langetermijnspreiding.  

Obligaties hebben het moeilijk 
De rente op staatsobligaties steeg vorige week (wat betekent dat de koersen daalden) na de stijging van de Amerikaanse inflatie, maar wij denken niet dat dit een langdurige trend zal zijn, zoals in 2023. Ondanks de lichte opleving vertoont de inflatie een neerwaartse trend en zullen de centrale banken de rente in 2024 waarschijnlijk verlagen. De piek in obligatierentes ligt dus waarschijnlijk achter ons. Hoewel de Amerikaanse Federal Reserve geen haast zal maken met een renteverlaging tijdens haar vergadering van aanstaande woensdag, zal ze de rente waarschijnlijk toch verlagen rond het midden van het jaar. 

Een grote verandering voor Japan 
In 2016 voerde Japan een negatieve rente in en sindsdien is er geen verandering in gekomen. Maar nu groeit de speculatie dat de Bank of Japan (BoJ) haar houding zal veranderen na solide loonsonderhandelingen en de Japanse aandelenmarkt die een nieuwe recordhoogte bereikt heeft. De eerste stap voor de BoJ zou een verhoging van de richtrente zijn van -0,1% naar 0%, wat zou kunnen gebeuren tijdens de vergaderingvan 19 maart of 26 april. Wij denken dat het in dit stadium onwaarschijnlijk is dat de BoJ veel hoger zal gaan dan 0%, wat wordt weerspiegeld in de Japanse obligatieprijzen en de wisselkoers van de yen. Een grote verrassing kan de markten dus in beweging brengen.  

Verrassende renteverlaging in Europa? 
We zouden deze week getuige kunnen zijn van de eerste renteverlaging van een westerse centrale bank, want de markten sluiten een verrassende renteverlaging door de Swiss National Bank (SNB) op donderdag niet uit. Dit komt nadat SNB-voorzitter Thomas Jordan verklaarde dat er monetaire beleidsstabiliteit werd bereikt. Het ondersteunt onze visie dat de Zwitserse frank in de loop van 2024 waarschijnlijk in waarde zal dalen ten opzichte van de euro. We verwachten ook dat de Bank of England deze week haar positie zal handhaven, maar vermoeden dat renteverlagingen niet zo ver weg zijn. 

Is de lente in aantocht in Europa? 
Hoewel de economie van de eurozone sinds midden 2023 afwisselend stagneert en lichtjes krimpt, lijkt het erop dat de activiteit niet langer verslechtert. De inkoopmanagersindexen van deze week zijn weliswaar nog steeds zwak, maar zullen naar verwachting een voortzetting van deze geleidelijk verbeterende situatie laten zien. Als deze verbetering de komende maanden aanhoudt, zullen we onze prognose van de kans op een recessie neerwaarts herzien en mogelijk overwegen om onze voorzichtige positionering in de eurozone aan te passen, bijvoorbeeld wat aandelen betreft. Maar dit lijkt ons momenteel nog voorbarig, omdat de recessierisico's nog steeds aanwezig zijn en volgens ons onderschat worden. Voorlopig houden we dus Europese aandelen met een lage volatiliteit aan als bescherming tegen een trage groei, terwijl we onze blootstelling aan aandelen uit de eurozone verlagen. 

 


Succesvol beleggen is anticiperen op de anticipaties van anderen.
(John Maynard Keynes) 

Lees The House View van Daniele Antonucci, Quintet Chief Investment Officer


Ontdek onze beleggingsvooruitzichten voor 2024


Lees de publicatie
Meer weten hierover? Aarzel niet om ons te contacteren

Dit document is bedoeld als marketingmateriaal en is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde(n). Dit document werd opgesteld door Puilaetco, a Quintet Private Bank (Europe) S.A. branch ("Puilaetco"), met kantoor gevestigd aan de Vorstlaan 25, bus 14, 1170 Brussel (ingeschreven in de KBO onder het nummer 0755.503.702). Puilaetco staat onder toezicht van de ECB en CSSF en onder beperkt toezicht van FSMA en de NBB. Quintet Private Bank (Europe) S.A. is statutair gevestigd te Groothertogdom Luxemburg. We hebben geen rekening gehouden met de persoonlijke situatie, noch met de beleggingsdoelstellingen en de financiële situatie van de bestemmeling(en). Het document is geen en mag niet worden beschouwd als aanbod of verzoek tot aan- of verkoop of als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. Bijgevolg raden wij de cliënten ten zeerste aan om hun adviseurs te contacteren alvorens een fiscale of beleggingsbeslissing te nemen op basis van de informatie in dit document. Puilaetco en haar werknemers kunnen niet aansprakelijk worden gehouden voor verlies of schade die voortvloeit uit het gebruik van (een deel van) dit document. De informatie in het document werd verkregen van betrouwbaar geachte bronnen, maar het is echter onmogelijk om de nauwkeurigheid of de volledigheid ervan te garanderen. Resultaten uit het verleden/De prognoses bieden geen betrouwbare indicator voor de toekomst. De waarde van effecten kan onderhevig zijn aan wijzigingen en kan bijgevolg niet worden gegarandeerd. De uitgedrukte meningen kunnen op elk ogenblik zonder kennisgeving worden gewijzigd en kunnen verschillen van andere standpunten uitgedrukt in andere documenten. Puilaetco is houder van alle intellectuele eigendomsrechten op de inhoud van dit document, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven. Het is niet toegestaan om de inhoud van dit document geheel of gedeeltelijk, op welke wijze dan ook, te vermenigvuldigen of verder te verspreiden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van Puilaetco. In de privacyverklaring op onze website staat hoe wij met uw gegevens omgaan (https://www.puilaetco.be/nl-be/respect-de-votre-vie-privee).