Markt- en beleggingsupdate

Markt- en beleggingsupdate

12 maart 2024

Renteverlagingen nog steeds waarschijnlijk in juni

Markten kort ondersteund door Amerikaanse cijfers, China stelt teleur 

Het bleek niet duidelijk uit de solide cijfers over de werkgelegenheidsgroei, maar er zijn meer tekenen dat de Amerikaanse arbeidsmarkt aan het afkoelen is. Het werkloosheidscijfer steeg naar 3,9%, zijn hoogste peil sinds januari 2022, terwijl de loonstijging, de jobcreatie en het aantal vrijwillige vertrekken vertraagden. Deze combinatie van gegevens ondersteunde de markten. Aandelen gingen hoger over de hele lijn, waarbij de S&P 500 en de Nasdaq nieuwe hoogtepunten bereikten voordat laattijdige winstnemingen vrijdag de stijging beperkten. De obligatiekoersen stegen ook (omdat de rente daalde) en de Amerikaanse dollar daalde. Chinese en Hongkongse aandelen presteerden ondermaats door het scepticisme van beleggers ten aanzien van China's ambitieuze groeidoelstelling voor 2024, rekening houdend met het gebrek aan structurele hervormingen. 

 

Wij verwachten renteverlagingen van de centrale banken in juni 

De Europese Centrale Bank (ECB) hield haar richtrente, zoals verwacht, ongewijzigd, maar verlaagde haar groei- en inflatieprognoses. Bovendien gaf ECB-voorzitter Christine Lagarde toe dat "we in juni veel meer zullen weten" (in termen van economische cijfers). Lagarde zei ook dat de ECB waarschijnlijk niet zal wachten met het verlagen van de rente tot de inflatie 2% bedraagt, wat de deur openzet voor een verlaging in juni. De voorzitter van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed), Jerome Powell, herhaalde dat de centrale bank nog steeds meer vertrouwen nodig heeft, voordat ze de rente "op een bepaald moment dit jaar" zal verlagen. Wij blijven bij ons standpunt dat zowel de ECB als de Fed de rente in juni zullen verlagen. Wij voorspellen vier verlagingen van 25 basispunten in heel 2024. Voor de ECB komt dit neer op een verlaging van 4,50% naar 3,50% en voor de Fed op een verlaging naar 4,25% à 4,50%. Wij denken dat de markten deze vooruitzichten nu ook weerspiegelen, wat één van de redenen was waarom we onze blootstelling aan Europese staatsobligaties in februari hebben verlaagd. Wij geven nu de voorkeur aan Europese kwaliteitsobligaties, die hogere rendementen bieden. 

Herziening van de voorspellingen betreffende goud 

De goudprijs steeg vorige week naar een recordhoogte ondanks ongewijzigde fundamentele vooruitzichten. Eerder ondersteunden de verwachtingen van renteverlagingen goud, dat renteloos is. De stijging werd echter beperkt door de ommekeer in de marktverwachtingen aangaande snelle renteverlagingen. Ondertussen steeg de vraag van de centrale banken naar goud, vooral vanuit China. Uit gegevens van de People's Bank of China en data over de Zwitserse goudexport blijkt dat de handel van Zwitserland naar China (en Hongkong) explosief gestegen is. Wij denken dat goud enig opwaarts potentieel bezit, gezien de stijging van de vraag, maar dit lijkt bijna volledig in de prijzen vervat, aangezien de fundamenten niet echt veranderd zijn. Om de prijsstijging te weerspiegelen, hebben we onze prognose voor 2024 bijgesteld naar USD2.150/ounce, een eerder minieme wijziging gezien de volatiliteit van de goudprijs. In onze activaspreiding zijn we tactisch neutraal ten aanzien van goud.  

 

Opgepast voor inflatieverrassingen deze week 

De Amerikaanse consumptie- en productieprijsindexen van februari zullen in de kijker staan (respectievelijk dinsdag en donderdag), terwijl de Fed op zoek gaat naar overtuigende redenen om de rente te verlagen. Over het algemeen blijven we een vertraging van de inflatie verwachten, hoewel de weg naar de doelstelling nog steeds hobbelig kan zijn.  

 

Op weg naar een herkansing tussen Biden en Trump 

Het zal niemand verbazen dat huidig president Joe Biden en gewezen president Donald Trump de Super Tuesday-races (voorverkiezingen in 15 staten) hebben gedomineerd en nu op weg zijn naar een herkansing in november. De impact op de markt is tot nu toe beperkt gebleven. De beleggers focussen op de komende renteverlagingen en bedrijfsresultaten. 
De campagnebeloftes van de kandidaten en de evolutie van de opiniepeilingen kunnen de komende weken en maanden echter voor marktbewegingen zorgen. 

Succesvol beleggen is anticiperen op de anticipaties van anderen. (John Maynard Keynes).  

Lees The House View van Daniele Antonucci, Quintet Chief Investment Officer


Ontdek onze beleggingsvooruitzichten voor 2024


Lees de publicatie
Meer weten hierover? Aarzel niet om ons te contacteren

Dit document is bedoeld als marketingmateriaal en is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde(n). Dit document werd opgesteld door Puilaetco, a Quintet Private Bank (Europe) S.A. branch ("Puilaetco"), met kantoor gevestigd aan de Vorstlaan 25, bus 14, 1170 Brussel (ingeschreven in de KBO onder het nummer 0755.503.702). Puilaetco staat onder toezicht van de ECB en CSSF en onder beperkt toezicht van FSMA en de NBB. Quintet Private Bank (Europe) S.A. is statutair gevestigd te Groothertogdom Luxemburg. We hebben geen rekening gehouden met de persoonlijke situatie, noch met de beleggingsdoelstellingen en de financiële situatie van de bestemmeling(en). Het document is geen en mag niet worden beschouwd als aanbod of verzoek tot aan- of verkoop of als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. Bijgevolg raden wij de cliënten ten zeerste aan om hun adviseurs te contacteren alvorens een fiscale of beleggingsbeslissing te nemen op basis van de informatie in dit document. Puilaetco en haar werknemers kunnen niet aansprakelijk worden gehouden voor verlies of schade die voortvloeit uit het gebruik van (een deel van) dit document. De informatie in het document werd verkregen van betrouwbaar geachte bronnen, maar het is echter onmogelijk om de nauwkeurigheid of de volledigheid ervan te garanderen. Resultaten uit het verleden/De prognoses bieden geen betrouwbare indicator voor de toekomst. De waarde van effecten kan onderhevig zijn aan wijzigingen en kan bijgevolg niet worden gegarandeerd. De uitgedrukte meningen kunnen op elk ogenblik zonder kennisgeving worden gewijzigd en kunnen verschillen van andere standpunten uitgedrukt in andere documenten. Puilaetco is houder van alle intellectuele eigendomsrechten op de inhoud van dit document, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven. Het is niet toegestaan om de inhoud van dit document geheel of gedeeltelijk, op welke wijze dan ook, te vermenigvuldigen of verder te verspreiden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van Puilaetco. In de privacyverklaring op onze website staat hoe wij met uw gegevens omgaan (https://www.puilaetco.be/nl-be/respect-de-votre-vie-privee).