Markt- en beleggingsupdate

Markt- en beleggingsupdate

5 maart 2024

De markten focussen op betere vooruitzichten voor de VS

De Amerikaanse markten maken zich geen zorgen over de inflatiecijfers  
De Amerikaanse inflatiecijfers (de index van de persoonlijke consumptie-uitgaven) van vorige week zorgden niet voor grote verrassingen: ze stegen met 0,3% tussen december en januari, ofwel 2,4% jaar-op-jaar. Dit liet de markten grotendeels onbewogen, omdat sterke winsten en economische groei het optimisme omhoog blijven stuwen. De aandelenindexen S&P 500 en Nasdaq sloten opnieuw af op recordhoogtes, terwijl de rente op Amerikaanse staatsobligaties vlak bleef.  

Duitsland presteert beter ondanks tegenwind  
In Europa sloot de Duitse DAX af op een recordhoogte na positieve winstcijfers. Dit gebeurde ondanks de aanhoudende milde recessie in Duitsland en de inflatie in de eurozone die in februari minder vertraagde dan verwacht. In de opkomende markten daalden aandelen vorige week ondanks sterkere grondstoffenprijzen, een stijgende export van halfgeleiders uit Zuid-Korea en een sterkere groei dan verwacht in India. De boosdoener was opnieuw China, dat in februari voor de vijfde maand op rij zijn productieactiviteit zag krimpen.   

Nog geen renteverlagingen in de eurozone  
De inflatie in de eurozone is verder gedaald, maar de kerninflatie (exclusief voedsel en energie) bleef vorige week net boven de 3%. Dit doet vermoeden dat de Europese Centrale Bank de rente tijdens haar vergadering op donderdag nog wat langer zal aanhouden voordat ze halverwege dit jaar zal beginnen met verlagen.  

Op zoek naar hints voor de eerste renteverlaging in de VS  
Deze week is een drukke week in de VS, met de publicatie van de ISM Services enquête (dinsdag), verschillende arbeidsrapporten (woensdag) en tot slot de publicatie van de niet-agrarische banencijfers en de werkloosheidscijfers (vrijdag). Na twee opeenvolgende uitstekende publicaties van de Amerikaanse banengroei in december en januari verwacht de consensus dat hij zal vertragen, maar op een hoog niveau zal blijven. Dit zal waarschijnlijk in het voordeel spelen van een renteverlaging door de Amerikaanse Federal Reserve halverwege dit jaar, in lijn met onze prognose.  

Een moeilijke begrotingskeuze  
De Britse Minister van Financiën onthult woensdag de begroting van het Verenigd Koninkrijk - in de hoop een minibegrotingscrisis zoals bij zijn voorganger te voorkomen. De overheidsuitgaven zijn sterk beperkt door de inflatie, vertragende groei en eerdere budgettaire beperkingen, terwijl de belastingdruk (in verhouding tot de economische groei) op een niveau ligt dat sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer is voorgekomen.  

Succesvol beleggen is anticiperen op de anticipaties van anderen

John Maynard Keynes - Lees The House View van Daniele Antonucci, Quintet Chief Investment Officer


Ontdek onze beleggingsvooruitzichten voor 2024


Lees de publicatie
Meer weten hierover? Aarzel niet om ons te contacteren

Dit document is bedoeld als marketingmateriaal en is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde(n). Dit document werd opgesteld door Puilaetco, a Quintet Private Bank (Europe) S.A. branch ("Puilaetco"), met kantoor gevestigd aan de Vorstlaan 25, bus 14, 1170 Brussel (ingeschreven in de KBO onder het nummer 0755.503.702). Puilaetco staat onder toezicht van de ECB en CSSF en onder beperkt toezicht van FSMA en de NBB. Quintet Private Bank (Europe) S.A. is statutair gevestigd te Groothertogdom Luxemburg. We hebben geen rekening gehouden met de persoonlijke situatie, noch met de beleggingsdoelstellingen en de financiële situatie van de bestemmeling(en). Het document is geen en mag niet worden beschouwd als aanbod of verzoek tot aan- of verkoop of als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. Bijgevolg raden wij de cliënten ten zeerste aan om hun adviseurs te contacteren alvorens een fiscale of beleggingsbeslissing te nemen op basis van de informatie in dit document. Puilaetco en haar werknemers kunnen niet aansprakelijk worden gehouden voor verlies of schade die voortvloeit uit het gebruik van (een deel van) dit document. De informatie in het document werd verkregen van betrouwbaar geachte bronnen, maar het is echter onmogelijk om de nauwkeurigheid of de volledigheid ervan te garanderen. Resultaten uit het verleden/De prognoses bieden geen betrouwbare indicator voor de toekomst. De waarde van effecten kan onderhevig zijn aan wijzigingen en kan bijgevolg niet worden gegarandeerd. De uitgedrukte meningen kunnen op elk ogenblik zonder kennisgeving worden gewijzigd en kunnen verschillen van andere standpunten uitgedrukt in andere documenten. Puilaetco is houder van alle intellectuele eigendomsrechten op de inhoud van dit document, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven. Het is niet toegestaan om de inhoud van dit document geheel of gedeeltelijk, op welke wijze dan ook, te vermenigvuldigen of verder te verspreiden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van Puilaetco. In de privacyverklaring op onze website staat hoe wij met uw gegevens omgaan (https://www.puilaetco.be/nl-be/respect-de-votre-vie-privee).