Markt- en beleggingsupdate

Markt- en beleggingsupdate

27 februari 2024

De beursrally onder leiding van Nvidia
De markten in een oogopslag

Resultaten Nvidia stuwen aandelen omhoog, vooral in de Verenigde Staten

Ondanks enige vrees van de markten begin vorige week (de aandelenkoers van Nvidia daalde met 10% voordat de resultaten werden gepubliceerd), overtrof de kwartaalwinst van Nvidia opnieuw de verwachtingen. Na de publicatie veerde de aandelenkoers op en eindigde de week 8% hoger. Over het geheel genomen, sloot de Amerikaanse S&P 500-beursindex op recordhoogte, net als de Duitse DAX, terwijl de meeste aandelenindexen in de ontwikkelde en opkomende markten de week positief eindigden. Alleen de Britse FTSE 100 presteerde ondermaats, onder impuls van HSBC, dat werd getroffen door depreciatiekosten met betrekking tot het belang van de bank in een Chinese bank.  

De eurozone stabiliseert, maar is nog niet uit de problemen

De samengestelde inkoopmanagersindex (PMI) voor de eurozone steeg in februari, wat erop wijst dat het ergste van de economische crisis achter de rug kan zijn. De productieactiviteit bleef krimpen door de zwakte van Duitsland en de Ifo-enquête over het bedrijfsklimaat gaf weinig hoop op een nakende opleving. De dienstensector in de eurozone veerde echter op naar neutraal terrein tot zijn hoogste peil van de voorbije zeven maanden. Alles bij elkaar genomen, blijven we een nulgroei zien in de eurozone, met nog steeds lichte recessies die nog aan de gang of waarschijnlijk zijn voor verschillende lidstaten.


De markten verwachten nu minder renteverlagingen

Uit de notulen van de vergaderingen van de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) en de Europese Centrale Bank (ECB) van januari bleek dat de centrale banken voorzichtig blijven op het vlak van renteverlagingen. Een te vroege renteverlaging kan leiden tot een vertraging of omkering van de vooruitgang in het herstel van de prijsstabiliteit. De markt verwacht nu drie tot vier renteverlagingen in plaats van de zeven die in december werden voorspeld. Dit komt meer overeen met de drie verlagingen die in de Fed-prognoses van december waren opgenomen en onze prognose van vier renteverlagingen van enkele maanden geleden. Nu de outperformance van de technologiesector, de veerkrachtige groei in de VS en de stabiliserende groei in de EU de aandelenmarkten aanstuwen, heeft de terughoudendheid van de centrale banken ten aanzien van renteverlagingen minder impact. Wij denken dat zowel aandelen als obligaties de vooruitzichten van de centrale banken momenteel redelijk goed weerspiegelen. 

Wat we in de gaten houden

Inflatie in de kijker

De Fed's favoriete maatstaf voor inflatie, de persoonlijke consumptie-uitgavenindex (PCE), wordt donderdag gepubliceerd. Als deze hoger uitvalt dan verwacht, vooral de onderliggende index (die voedsel- en energieprijzen uitsluit), kan dat leiden tot marktvolatiliteit. Omgekeerd, kan een lager cijfer dan verwacht ertoe leiden dat de markten weer meer en/of snellere renteverlagingen voorspellen. 

Op het moment van schrijven verwacht de Reuters consensus een lichte vertraging van de globale PCE-index tot 2,4% jaar-op-jaar (tegenover 2,6% voordien) en tot 2,8% jaar-op-jaar van de basis-PCE-index (tegenover 2,9%). De inflatie in de eurozone (vrijdag) zal naar verwachting verder dalen door een zwakkere economische dynamiek in combinatie met de verstoringen van de versoepeling in de Rode Zee.  

In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen.

Succesvol beleggen is anticiperen op de anticipaties van anderen

John Maynard Keynes - Lees The House View van Daniele Antonucci, Quintet Chief Investment Officer


Ontdek onze beleggingsvooruitzichten voor 2024


Lees de publicatie
Meer weten hierover? Aarzel niet om ons te contacteren

Dit document is bedoeld als marketingmateriaal en is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde(n). Dit document werd opgesteld door Puilaetco, a Quintet Private Bank (Europe) S.A. branch ("Puilaetco"), met kantoor gevestigd aan de Vorstlaan 25, bus 14, 1170 Brussel (ingeschreven in de KBO onder het nummer 0755.503.702). Puilaetco staat onder toezicht van de ECB en CSSF en onder beperkt toezicht van FSMA en de NBB. Quintet Private Bank (Europe) S.A. is statutair gevestigd te Groothertogdom Luxemburg. We hebben geen rekening gehouden met de persoonlijke situatie, noch met de beleggingsdoelstellingen en de financiële situatie van de bestemmeling(en). Het document is geen en mag niet worden beschouwd als aanbod of verzoek tot aan- of verkoop of als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. Bijgevolg raden wij de cliënten ten zeerste aan om hun adviseurs te contacteren alvorens een fiscale of beleggingsbeslissing te nemen op basis van de informatie in dit document. Puilaetco en haar werknemers kunnen niet aansprakelijk worden gehouden voor verlies of schade die voortvloeit uit het gebruik van (een deel van) dit document. De informatie in het document werd verkregen van betrouwbaar geachte bronnen, maar het is echter onmogelijk om de nauwkeurigheid of de volledigheid ervan te garanderen. Resultaten uit het verleden/De prognoses bieden geen betrouwbare indicator voor de toekomst. De waarde van effecten kan onderhevig zijn aan wijzigingen en kan bijgevolg niet worden gegarandeerd. De uitgedrukte meningen kunnen op elk ogenblik zonder kennisgeving worden gewijzigd en kunnen verschillen van andere standpunten uitgedrukt in andere documenten. Puilaetco is houder van alle intellectuele eigendomsrechten op de inhoud van dit document, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven. Het is niet toegestaan om de inhoud van dit document geheel of gedeeltelijk, op welke wijze dan ook, te vermenigvuldigen of verder te verspreiden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van Puilaetco. In de privacyverklaring op onze website staat hoe wij met uw gegevens omgaan (https://www.puilaetco.be/nl-be/respect-de-votre-vie-privee).