Markt- en beleggingsupdate

Markt- en beleggingsupdate

20 februari 2024

Een evenwicht tussen verwachtingen en realiteit
De markten in een oogopslag

De economische cijfers zorgen voor volatiliteit op de aandelenmarkten 

Vorige week vertraagde de Amerikaanse inflatie minder dan verwacht. Hierdoor daalden de aandelen- en obligatiekoersen en steeg de Amerikaanse dollar, omdat de markten hun verwachtingen van renteverlagingen door de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) snel herzagen. Het hogere inflatiecijfer dan verwacht werd echter gevolgd door lagere detailhandelsverkopen in januari dan verwacht, waardoor de vrees dat de Amerikaanse economie oververhit geraakt, werd getemperd. Dit wakkerde de verwachting weer aan dat de Fed in juni zou kunnen beginnen met renteverlagingen en Amerikaanse aandelen veerden snel op naar hun recordniveaus.  


De renteverwachtingen op de obligatiemarkt worden realistischer 

Ondanks de hierboven vermelde opleving van de aandelen was dit niet het geval voor de obligaties. We denken dat de obligatiemarkt te ver gegaan is op het vlak van renteverlagingsverwachtingen, wat heeft geleid tot hogere rendementen/lagere koersen (hoewel de piek in de rendementen/bodem in de koersen waarschijnlijk voorbij is). De markten zitten nu op één lijn met onze visie inzake renteverlagingen van één procentpunt vanaf ongeveer halverwege dit jaar, hoewel we verwachten dat de volatiliteit zal aanhouden naarmate de economische cijfers binnenkomen. 


Opkomende markten winnen wat terrein terug 

Ondanks een lichtjes sterkere Amerikaanse dollar presteerden aandelen uit de opkomende markten vorige week beter dan aandelen uit de ontwikkelde markten. Omdat de Chinese markten gesloten waren voor het nieuwe maanjaar, trokken hun zwakke prestaties de opkomende markten niet naar beneden. De markten in Hongkong waren een deel van de week gesloten, maar heropenden woensdag hoger, nadat lokale media melding maakten van een stijging van de Chinese reisvraag tijdens de feestdagen. Dit voedde de hoop dat de consumentenuitgaven aan een herstel bezig zijn na een drie jaar durende periode van zwakte. We zijn nog steeds voorzichtig over China, omdat we denken dat de recente reddingsplannen slechts een kortetermijneffect zullen hebben bij gebrek aan structurele stimulansen. Onze blootstelling aan aandelen uit de opkomende markten is in lijn met onze langetermijnactivaspreiding. 

Niet allemaal kommer en kwel, ondanks milde recessies in enkele belangrijke landen 

Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Japan zaten allemaal in een matige recessie in de laatste twee kwartalen van 2023. Maar het is niet alleen maar slecht nieuws. 

Ten eerste heeft Nederland zijn oppervlakkige recessie achter zich gelaten, terwijl de herziene cijfers aantonen dat de eurozone nog niet in een recessie zit, maar enkel een nulgroei vertoont. 

Ten tweede, verbeteren de consumentenenquêtes en lijkt de economische activiteit in de eurozone de bodem te hebben bereikt. 

Ten derde, hebben Japanse aandelen hun historisch hoogtepunt bereikt, dat voor het laatst in 1990 behaald werd, en de milde recessie kan een impact hebben op de timing van de Bank of Japan voor de stopzetting van haar negatieve rentebeleid. 

Tot slot, door de vertraging van de groei in het Verenigd Koninkrijk zinspeelde Minister van Financiën, Jeremy Hunt, op mogelijke belastingverlagingen in de voorjaarsbegroting, hoewel de sterke detailhandelsverkopen in januari daar niet noodzakelijk om vragen.  

 

Wat we in de gaten houden

De resultaten van Nvidia 

Het bedrijf publiceert woensdag zijn resultaten en deze zouden één van de belangrijksten van het seizoen kunnen zijn. Nvidia is het derde grootste bedrijf van de VS qua beurskapitalisatie en de beste presteerder van de S&P 500 sinds het begin van het jaar (+46%). We twijfelen niet aan de soliditeit van de AI-trend op lange termijn. De voorspellingen van Nvidia als indicator voor de technologiewaarden en de megabeurskapitalisaties zullen echter essentieel zijn om te beoordelen of hun winsten duurzaam zijn en kunnen blijven groeien, en of er een risico van correctie is na zo'n exponentiële stijging.  


De notulen van de Fed

Beleggers zullen op zoek gaan naar hints over de timing van de eerste renteverlaging door de Fed na de publicatie (woensdag) van de notulen van haar vergadering van januari. Wij denken dat de Fed zal wachten op meer bewijzen van goede cijfers, d.w.z. een daling van de inflatie, voordat ze rond het midden van het jaar zal starten met het verlagen van de rente.  


Een vroege lente?

Het is misschien nog te vroeg om te spreken van een duurzaam herstel in de eurozone. Dit gezegd zijnde, wordt verwacht dat de aankoopmanagersindexen (donderdag) een continue verbetering zullen laten zien, maar nog steeds in krimpgebied zitten.  


In het verleden behaalde resultaten zijn geen betrouwbare indicator voor toekomstige rendementen.

Succesvol beleggen is anticiperen op de anticipaties van anderen

John Maynard Keynes - Lees The House View van Daniele Antonucci, Quintet Chief Investment Officer


Ontdek onze beleggingsvooruitzichten voor 2024


Lees de publicatie
Meer weten hierover? Aarzel niet om ons te contacteren

Dit document is bedoeld als marketingmateriaal en is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde(n). Dit document werd opgesteld door Puilaetco, a Quintet Private Bank (Europe) S.A. branch ("Puilaetco"), met kantoor gevestigd aan de Vorstlaan 25, bus 14, 1170 Brussel (ingeschreven in de KBO onder het nummer 0755.503.702). Puilaetco staat onder toezicht van de ECB en CSSF en onder beperkt toezicht van FSMA en de NBB. Quintet Private Bank (Europe) S.A. is statutair gevestigd te Groothertogdom Luxemburg. We hebben geen rekening gehouden met de persoonlijke situatie, noch met de beleggingsdoelstellingen en de financiële situatie van de bestemmeling(en). Het document is geen en mag niet worden beschouwd als aanbod of verzoek tot aan- of verkoop of als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. Bijgevolg raden wij de cliënten ten zeerste aan om hun adviseurs te contacteren alvorens een fiscale of beleggingsbeslissing te nemen op basis van de informatie in dit document. Puilaetco en haar werknemers kunnen niet aansprakelijk worden gehouden voor verlies of schade die voortvloeit uit het gebruik van (een deel van) dit document. De informatie in het document werd verkregen van betrouwbaar geachte bronnen, maar het is echter onmogelijk om de nauwkeurigheid of de volledigheid ervan te garanderen. Resultaten uit het verleden/De prognoses bieden geen betrouwbare indicator voor de toekomst. De waarde van effecten kan onderhevig zijn aan wijzigingen en kan bijgevolg niet worden gegarandeerd. De uitgedrukte meningen kunnen op elk ogenblik zonder kennisgeving worden gewijzigd en kunnen verschillen van andere standpunten uitgedrukt in andere documenten. Puilaetco is houder van alle intellectuele eigendomsrechten op de inhoud van dit document, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven. Het is niet toegestaan om de inhoud van dit document geheel of gedeeltelijk, op welke wijze dan ook, te vermenigvuldigen of verder te verspreiden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van Puilaetco. In de privacyverklaring op onze website staat hoe wij met uw gegevens omgaan (https://www.puilaetco.be/nl-be/respect-de-votre-vie-privee).