Kunst kan ons leven verrijken als we zorgen voor meer verbondenheid

Kunst kan ons leven verrijken als we zorgen voor meer verbondenheid

In november zal de Sloveense kunstenares Meta Drcar een maand lang resideren in de beroemde Woning Van Wassenhove in Sint-Martens-Latem.

Deze kunstenaarsresidentie wordt gesteund door Puilaetco, kunstmakelaar Eeckman, de Axel Vervoordt Gallery en het Museum Dhondt-Dhaenens (MDD) om hedendaagse kunstcreaties te ondersteunen.

Christine Mostert, Art Advisor bij Puilaetco, legt uit wat de uitdagingen zijn van deze kunstenaarsresidentie in een al even adembenemend als ongewoon kader.

Christine Mostert, Art Advisor bij Puilaetco

 

Kunst kan ons leven verrijken als we zorgen voor meer verbondenheid

Wat betekent het partnership met het MDD voor u? Wat is er zo bijzonder aan het werk van het MDD dat u zo aantrekt? 

Christine Mostert, Art Advisor bij Puilaetco: "Het project van het museum op zich interesseert ons. Het combineert immers het promoten van klassiek artistiek erfgoed met de verspreiding van en het inzicht in hedendaagse kunst, zowel Belgische als internationale. Dankzij de grootte van het museum kunnen we zorgen voor meer verbondenheid."

De Woning Van Wassenhove is een unieke plek in België. Hoe zou u uw gevoelens omschrijven bij uw eerste bezoek? 

C.M.: "Ik ben erg gevoelig voor ruimtes. Architectuur is een kunst wanneer ze functionaliteit, esthetiek en welzijn combineert. De Woning Van Wassenhove is daar een uitstekend voorbeeld van. De circulatie, de volumes, het licht en de interactie met de natuur geven een gevoel van rijkdom en rust dat bevorderlijk is voor bezinning en creativiteit.” 

Waarom bent u betrokken bij een residentieproject in de Woning Van Wassenhove?

C.M.: "De residentie biedt kunstenaars de gelegenheid om buiten de dagelijkse beslommeringen, gedurende een bepaalde tijd, op een bepaalde plaats aan een project te werken. Tegenwoordig maken residenties integraal deel uit van hun carrière. Voor ons betekent het ondersteunen van deze residentie dat we opnieuw kunnen aanknopen met de meest nobele vorm van het kunstmecenaat.” 

De keuze van laureate Meta Drcar getuigt van een groot potentieel, aangezien ze een kunstenares is die een wisselwerking tot stand wil brengen met de plaats waar ze haar werken installeert. Wat verwacht u er precies van? 

C.M.: "We verheugen ons erop om haar te ontmoeten, haar werk te volgen en een bijzonder moment met het publiek te delen wanneer haar werk wordt tentoongesteld.” 

Hoe kijkt u aan tegen de hedendaagse kunstscène in België? Hoe kan Puilaetco er als bank mee voor zorgen dat kunstenaars in België en in het buitenland gestimuleerd worden om te creëren en hun werken te verspreiden? 

C.M.: "België heeft kunst altijd gesteund, dat is historisch zo gegroeid. Dankzij deze kunstcultuur denk ik dat ons land een grote openheid, een aangeboren nieuwsgierigheid en een voorliefde voor uitdagingen aan de dag legt, die typisch zijn voor ondernemers. Geen wonder dat er zoveel gepassioneerde verzamelaars en kunstenaars in België gevestigd zijn. Kunst is belangrijk en kan ons leven 'verrijken' als we zorgen voor meer verbondenheid.”

Meer info: 

Galerie Axel Vervoordt

Eeckman Art & Insurance

Museum Dhondt-Dhaenens

Meta Drčar