Counterpoint Weekly: Opnieuw een sterk resultatenseizoen

Counterpoint Weekly: Opnieuw een sterk resultatenseizoen

De bedrijfsresultaten over het tweede kwartaal waren beter dan verwacht. Doordat de wereldwijde economie zich herstelt van de pandemie, waren de winstprognoses weer te behoudend en worden nu voor de rest van het jaar en voor 2022 opwaarts bijgesteld.


Wat u moet weten

- De bedrijfsresultaten over het tweede kwartaal waren weer veel beter dan de consensusverwachting; in alle sectoren in de VS en in Europa waren de winst- en omzetcijfers beter dan verwacht. In de VS was er op de S&P500 in meer dan 80% van de gevallen sprake van een opwaartse bijstelling van de winst, het hoogste cijfer sinds 2009. Jaar op jaar is de omzet met meer dan 21% gestegen, een record. Net zoals in het afgelopen kwartaal, werd de omvang van het economisch herstel door de analisten fors onderschat. Tot nog toe waren de winstcijfers in de VS 17% hoger dan verwacht en in Europa 31% hoger, ver boven de gebruikelijke 3% tot 5% hoger dan verwacht.

- Na een tijdelijk dip aan het begin van het resultatenseizoen in zowel Europa als in de VS, hebben de aandelenmarkten op de uitstekende bedrijfsresultaten gereageerd met een snel herstel. Volgens ons is dit geen bijzonder overtuigende reactie en dat kan aan verschillende factoren worden toegeschreven. Deze zijn onder meer het aan banden leggen van de technologiesector door de Chinese overheid, de toenemende inflatie en de bezorgdheid over hogere rentes op staatsleningen en de verspreiding van de deltavariant van het coronavirus.

- De markten hebben positief gereageerd op de sterke prestaties in de meer conjunctuurgevoelige sectoren, met name bij de discretionaire consumentengoederen, maar de goede cijfers in de technologiesector werden niet beloond. Dit is een teken dat de markt vooralsnog in rotatiemodus blijft, nu beleggers hun aandacht van de winnaars van de covidepidemie naar de herstellende verliezers verleggen.

- Ons standpunt blijft dat na een eerste herwaardering van de verliezers, de markt weer selectiever zal worden en de voorkeur zal geven aan bedrijven in sectoren met een aantrekkelijke concurrentiedynamiek, innovatieve bedrijfsmodellen en met robuuste cyclische of structurele groeivooruitzichten.

Ontdek het artikel