Via Israël openen de Emiraten de poort naar de Verenigde Staten

Via Israël openen de Emiraten de poort naar de Verenigde Staten

Hoewel deze aankondiging de andere Arabische landen verraste, kwam ze niet helemaal uit de lucht gevallen: de Emiraten en Israël onderhouden al jaren discrete relaties. De Israëlische militaire industrie levert reeds militair materiaal aan het leger van de Emiraten en Israël was uitgenodigd op de wereldtentoonstelling van Dubai deze herfst (die uitgesteld is omwille van het coronavirus).

De uitwisselingen tussen de twee landen zouden moeten toenemen na de inwerkingtreding van het akkoord. De Emiraten zoeken toenadering tot de handels- en economische macht van Israël en verschaffen zich dankzij Israël toegang tot de Verenigde Staten. Abu Dhabi heeft namelijk de ambitie om een regionale hightech hub te worden en hoopt te kunnen rekenen op de capaciteiten van Israël in dit domein.

Zal dit akkoord andere Arabische landen aanzetten om ook de stap te zetten? Dat is niet onmogelijk, maar het is echter weinig waarschijnlijk dat Saoedi-Arabië, het machtigste land van de regio, in de nabije toekomst zal volgen. Riyad heeft nog niet gereageerd op de aankondiging.

Photo by Zalfa Imani on Unsplash