Markt- en beleggingsupdate

Markt- en beleggingsupdate

11 april 2024

De markten richten zich weer op de Amerikaanse inflatie

Een deuk in het marktoptimisme  
De belangrijkste aandelenindexen daalden vorige week, waarschijnlijk door bezorgdheid om de escalerende spanningen in het Midden-Oosten, die de olieprijzen voor het eerst sinds oktober 2023 boven de 90 dollar per vat duwden. De S&P 500-index daalde met 1% en de pan-Europese Stoxx 600-index met 1,2%. Het beschermingsinstrument dat we onlangs gekocht hebben (in de portefeuilles waar de kennis en ervaring van de cliënt en de regelgeving het toelieten), temperde de daling van de aandelenkoersen, wat ons doel was. De rente op staatsobligaties steeg toen de koersen daalden, gezien de opleving van de olieprijzen en de solide economische cijfers in de VS (zie hieronder). Wij denken echter dat de bezorgdheid over het Midden-Oosten van korte duur zou kunnen zijn voor de markten, zoals onlangs het geval was, tenzij er een onvoorziene, aanzienlijke escalatie in de regio zou plaatsvinden. De komende dagen of weken zullen de publicaties van economische cijfers waarschijnlijk weer op de voorgrond treden en de Amerikaanse banken geven vrijdag de aftrap van het eerstekwartaalresultatenseizoen. De markten zullen hun verwachtingen inzake een eerste renteverlaging door de Amerikaanse Federal Reserve (Fed) blijven bijstellen, wat een beetje veranderd is in een kat-en-muisspel. 

Het Amerikaanse exceptionalisme blijft bestaan 
De Amerikaanse cijfers van vorige week waren solide. De verwerkende nijverheid geraakte uit een 16 maanden durende krimp, terwijl de dienstensector bleef groeien, zij het in een zwakker tempo. Opnieuw was er een geweldig arbeidsrapport, met een banengroei die de marktverwachtingen ver overtrof. Daarnaast waren enkele Fed-leden terughoudend over een vroegtijdige renteverlaging. Voorspellers gaan nog steeds uit van een renteverlaging in juni, maar dit is nog onzeker en beleggers lijken minder overtuigd. Al het bovenstaande gebeurde in de aanloop naar het belangrijke inflatierapport in de VS, dat woensdag verschijnt. De markten verwachten een stijging van de inflatie, maar een daling van de onderliggende inflatie (zonder energie- en voedselprijzen), wat een toename van de volatiliteit zou kunnen veroorzaken in het licht van een eerste renteverlaging door de Fed in juni. Gezien de veerkracht van de Amerikaanse economie kan een iets diepere terugval van de aandelenkoersen mogelijkheden bieden om onze positionering aan te passen en onze aandelenweging lichtjes te verhogen, om in lijn te komen met onze activaspreiding voor de lange termijn. 

In de eurozone zal de rente waarschijnlijk in juni dalen 
Hoewel de olieprijzen in 2024 met ongeveer 17% gestegen zijn, zijn de aardgasprijzen met hetzelfde percentage gedaald na een ongewoon zachte en regenachtige winter, wat de risico's aan de energiezijde verzacht. Vorige week daalde de inflatie in de eurozone meer dan verwacht, waardoor ze afgleed naar de doelstelling van 2% van de Europese Centrale Bank (ECB). De economie is gestabiliseerd, maar blijft schommelen tussen een milde recessie en een nulgroei, wat de ECB de ruimte geeft om de leenkosten vanaf juni te verlagen. Wij denken dat het onwaarschijnlijk is dat de ECB de rente zal verlagen tijdens haar beleidsvergadering op donderdag. Voorlopig houden we liever minder Europese aandelen aan dan onze langetermijnspreiding, omdat de groei nog steeds traag is. 


Ontdek onze beleggingsvooruitzichten voor 2024


Lees de publicatie
Meer weten hierover? Aarzel niet om ons te contacteren

Dit document is bedoeld als marketingmateriaal en is uitsluitend bestemd voor de geadresseerde(n). Dit document werd opgesteld door Puilaetco, a Quintet Private Bank (Europe) S.A. branch ("Puilaetco"), met kantoor gevestigd aan de Vorstlaan 25, bus 14, 1170 Brussel (ingeschreven in de KBO onder het nummer 0755.503.702). Puilaetco staat onder toezicht van de ECB en CSSF en onder beperkt toezicht van FSMA en de NBB. Quintet Private Bank (Europe) S.A. is statutair gevestigd te Groothertogdom Luxemburg. We hebben geen rekening gehouden met de persoonlijke situatie, noch met de beleggingsdoelstellingen en de financiële situatie van de bestemmeling(en). Het document is geen en mag niet worden beschouwd als aanbod of verzoek tot aan- of verkoop of als beleggings-, juridisch of fiscaal advies. Bijgevolg raden wij de cliënten ten zeerste aan om hun adviseurs te contacteren alvorens een fiscale of beleggingsbeslissing te nemen op basis van de informatie in dit document. Puilaetco en haar werknemers kunnen niet aansprakelijk worden gehouden voor verlies of schade die voortvloeit uit het gebruik van (een deel van) dit document. De informatie in het document werd verkregen van betrouwbaar geachte bronnen, maar het is echter onmogelijk om de nauwkeurigheid of de volledigheid ervan te garanderen. Resultaten uit het verleden/De prognoses bieden geen betrouwbare indicator voor de toekomst. De waarde van effecten kan onderhevig zijn aan wijzigingen en kan bijgevolg niet worden gegarandeerd. De uitgedrukte meningen kunnen op elk ogenblik zonder kennisgeving worden gewijzigd en kunnen verschillen van andere standpunten uitgedrukt in andere documenten. Puilaetco is houder van alle intellectuele eigendomsrechten op de inhoud van dit document, tenzij uitdrukkelijk anders is aangegeven. Het is niet toegestaan om de inhoud van dit document geheel of gedeeltelijk, op welke wijze dan ook, te vermenigvuldigen of verder te verspreiden zonder de voorafgaande schriftelijke toestemming van Puilaetco. In de privacyverklaring op onze website staat hoe wij met uw gegevens omgaan (https://www.puilaetco.be/nl-be/respect-de-votre-vie-privee).