De Amerikaanse overheidsschuld: het ultieme wapen van China tegen de Verenigde Staten?

Maar andere waarnemers stellen dat de regering in Peking niet volledig machteloos staat tegenover de door Donald Trump opgelegde verhoging van de douanerechten.

Vandaag is China de grootste schuldeiser van de Verenigde Staten geworden (vóór Japan), want het beschikt over een voorraad Amerikaanse staatsleningen van 1.100 miljard dollar. Ter herinnering, de globale voorraad Amerikaanse staatsleningen bedraagt 16.000 miljard dollar.

Volgens de aanhangers van deze stelling zou het volstaan dat China beslist om zijn voorraad Amerikaanse overheidsschuld te verkopen, om de prijzen te doen terugvallen en dus de rente op de Amerikaanse leningen opnieuw te doen stijgen. Als de rente stijgt, zal ze de Amerikaanse groei automatisch afremmen.

Wat moest worden bewezen? Niet echt, want als de Chinese autoriteiten op deze manier zouden handelen, zouden ze de eerste slachtoffers zijn, aangezien ze een grote voorraad Amerikaanse leningen in portefeuille hebben. Erger nog, de Amerikaanse (en andere) institutionele beleggers zouden deze schuld onmiddellijk recupereren. Daarbij komt dat China geen ander alternatief heeft voor de Amerikaanse leningen, omdat het veruit de grootste obligatiemarkt is. Het ultieme wapen waarover de Chinezen zouden beschikken, moet dus worden genuanceerd.