Technologie-oorlog: China is kwetsbaarder dan de VS

Dat zou weleens een uitweg kunnen betekenen voor de huidige crisis. Maar in afwachting van zo’n hypothetische ontknoping verliest China van zijn pluimen ten opzichte van Uncle Sam.

De beurs van Shanghai verloor sinds het begin van het jaar immers al meer dan 20%, terwijl de S&P 500 index relatief stabiel blijft.

De Amerikaanse technologiebedrijven hebben bij de nieuwe handelssancties trouwens minder te verliezen:

  • Alibaba is enkel koning in Chinees e-commerceland, omdat Amazon er in zijn ontwikkeling geblokkeerd wordt.
  • Tencent domineert de lokale markt, omdat Facebook er verboden is.
  • En Baidu is heer en meester over het Chinese internet, omdat Google er nog niet aanwezig is.

Ondanks hun vooruitgang blijven de Chinese bedrijven daarentegen nog altijd afhankelijk van Amerikaanse technologie. In tegenstelling tot Intel of Apple heeft China het immers nog altijd moeilijk met de productie van halfgeleiders, de basisonderdelen van smartphones.

Daarbij komt dat Chinese hightech niet gemakkelijk de weg naar de export vindt, waardoor de spanning tussen de twee grootste wereldrivalen in het voordeel van de Verenigde Staten zou moeten uitdraaien. Intussen bracht China, als gebaar van goede wil, de douanerechten op de invoer van Amerikaanse auto’s terug van 40% tot 15%. Een symbolisch gebaar, want de invoer van Amerikaanse wagens is te verwaarlozen. Maar het is tenminste een teken van ontspanning.