Sophie Clauwaert, de nieuwe Art Advisor van Puilaetco

Sophie Clauwaert, de nieuwe Art Advisor van Puilaetco

Sophie Clauwaert is gespecialiseerd in schilderijen uit de 16de – 17de eeuw en in moderne en hedendaagse kunst. Ze is de nieuwe troef van de private bank op het vlak van advies over het beheer van een kunstverzameling.

Een eerste partnership

Sophie Clauwaert vervoegde enkele weken geleden de private bank Puilaetco als Art Advisor. Na haar aankomst zette ze meteen een partnership op met ceramic brussels, de eerste internationale beurs gewijd aan keramiek, een kunstvorm die de laatste jaren aan een comeback bezig is. Haar eerste project bleek een succes en bracht 55 galerieën en zo'n 13.000 professionals en kunstliefhebbers samen in Tour&Taxis van 25 tot 28 januari. 

"Het was voor mij de gelegenheid om op een concrete manier in contact te komen met de cliënten van de bank, door hen uit te nodigen voor een exclusieve preview en een privérondleiding door de tentoonstelling. Als je in kunst wil investeren, is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de trends en om open te staan voor verschillende kunstvormen. Ceramic brussels belichaamde perfect deze nieuwsgierigheid en de dynamiek van de kunstmarkt, met een aantal mooie transacties die plaatsvonden tijdens de beurs", zegt Sophie Clauwaert.

ceramic brussels 2024

Geboren in een Antwerpse familie met een passie voor musea en tentoonstellingen, maakt kunst deel uit van het DNA van Puilaetco's nieuwe Art Advisor. Ze besloot dan ook om er haar job van te maken, zodat ze haar passie kan doorgeven. Sophie is in het bezit twee masterdiploma's kunstgeschiedenis (van de ULB en het Sotheby's Institute in Londen) en is ook lid van de Chambre Nationale des Experts Spécialisés en objets d'art et de collection (CNES) in Parijs.  

Sophie Clauwaert is perfect tweetalig en begon haar carrière in 2009 in Parijs als expert in oude schilderijen (16de -17de eeuw), een zeer kleine markt die haar enkele maanden later naar moderne en hedendaagse kunst leidde. Ze richtte haar eigen bedrijf op, ArtExpert, om advies en ondersteuning te bieden bij het beheer van collecties en bij de ontwikkeling van de klantenkring van kunsthandelaars..  

"Dit stelde me in staat om tien jaar lang de wereld rond te reizen en mijn artistieke kennis enorm uit te breiden. Ik raakte vooral in de ban van het Afrikaanse continent (ik ga ernaartoe telkens ik de kans krijg) en meer in het bijzonder van hedendaagse Afrikaanse kunst", vertelt ze.  

Van veilingen naar Puilaetco 

Na de geboorte van haar zoon besloot ze om terug te keren naar België en in 2020 ging ze aan de slag bij Catawiki, Europa's grootste veilingplatform voor kunst- en verzamelobjecten, als expert in moderne en hedendaagse kunst. Ze promoveerde snel tot Category Manager Post-War & Contemporary Artworks en had de leiding over een team van 16 experts in verschillende Europese landen.

Daarnaast organiseerde ze elk jaar de cliëntenevenementen van de bank rond TEFAF (The European Fine Art Fair in Maastricht), in samenwerking met het kantoor van Puilaetco in Antwerpen. "Ik realiseerde me wat een ontzettend interessante rol een Art Advisor zou kunnen spelen bij een private bank als Puilaetco, die veel aandacht besteedt aan kunst. De functie kwam vrij in 2023, wat me overtuigde om te solliciteren. En ik ben echt heel blij!" aldus Sophie Clauwaert.

Sophie Clauwaert, Art Advisor

Een waterrat

Sophie Clauwaert voelt zich als een vis in het water in een zwembad, de zee of de oceaan om watersporten te beoefenen, maar ze is ook een ervaren vrijduiker: "Het is een prachtige vorm van meditatie en introspectie en ik zou zelfs zeggen dat het van vitaal belang is voor mij, naast yoga. Het stelt me in staat om mijn batterijen op te laden en inspireert me in mijn werk.  

Ik werk momenteel aan een strategie om de kunstpijler in de bank zo optimaal mogelijk te ontwikkelen", besluit ze.