Fine : juwelen en hoe ze te dragen

Stijliconen zoals Coco Chanel, Jeanne Toussaint bij Cartier en Suzanne Belperron bij Boivin, bij Herz en daarna in haar eigen naam, drukten hun stempel op de juweelkunst van de vorige eeuw. Ook vandaag is hun invloed nog steeds voelbaar. Deze karaktervolle vrouwen, met  hun eigen stijl en temperament, effenden het pad voor de ontwerpsters van nu. Want van het epicentrum op de Place Vendôme tot in de vier windstreken, het vak bleef geruime tijd zeer mannelijk. Vandaag waait er echter een frisse en resoluut vrouwelijke wind door de sector. Zo werden het kleurenpalet  verruimd en de volumes uitgebreid. Van het snobisme ten opzichte van  de  halfedelstenen  blijft  niets meer over. Door hun fantasie de  vrije loop te laten, ontwikkelden de ontwerpsters van nu een nieuwe juwelentaal die zich richt  tot  de   hedendaagse   verbeeldingswereld   en tot vrouwen die  steeds  vaker  juwelen  voor zichzelf kopen. Aldus worden de codes geherinterpreteerd en wordt de juweelkunst heruitgevonden. Want ook al blijft de wereld van de juweelkunst er één van schitterende pracht, dit staat haar moderne natuur niet in de weg. Close-up van de laatste trends.

Knoop het in je oren…

Single ear cuffs zijn hot. Sinds het fenomenale succes van de ‘Tribal’ van Dior in 2014 – die weliswaar per paar verkocht werden, maar bedoeld waren om afzonderlijk te worden gedragen – wint het dragen van één enkele oorbel terrein. In die mate zelfs dat ze per stuk verkocht worden om ze op een asymmetrische, maar gepersonaliseerde manier te combineren.

Ring aan je vinger…

Of liever aan je vingers, in het meervoud. Bij wijze van afwisseling voor de eeuwige gladde ring of de bekende cocktailring, maakt de ring voor twee – of zelfs drie – vingers het mogelijk om het aantal opties te variëren. Nog een mogelijkheid is de ring met een langere lengte, zodat hij twee of drie  vingerkootjes  bedekt.  Of ze nu extradun of iets massiever zijn, deze exemplaren sublimeren de bewegingen en de sensualiteit van de handen die ze dragen, met een weelderige schittering.

Geen parels voor de  zwijnen…

Maar we dragen ze graag op een andere manier. We bedoelen hier niet de klassieke parelsnoeren, maar een ludieke, sensuele manier van dragen die toont dat parels niet noodzakelijk synoniem staan voor saaie vrouwen, maar in de eerste plaats een bijzondere elegantie uitstralen.

Geef me een glimlach…

Zoals een talisman. Sommige juwelen zijn bedoeld om ons dagelijks leven op te fleuren door ze te combineren, zodat ze aansluiten bij onze inspiratie of ons humeur van het moment, of door ze te personaliseren, zodat ze ons herinneren aan dierbare mensen of momenten.

Diamanten zijn voor altijd…

En ze blijven zichzelf heruitvinden. Zo ontdekken we ze in een klassieke Toi & Moi-versie, maar dan in een trilogie, met drie slijpvormen die elkaar aanvullen en tussen twee vingers of aan een oorlel zweven.

Retrochic…

Een lange ketting versierd met een motief dat geluk brengt: het is een trend van het einde van de jaren 1960 en 1970 die ons blijft verrassen, uitgevoerd in steeds meer varianten en kleuren. Klavertjes vier, harten en andere welwillende symbolen worden gedragen als een talisman en geven onze outfits extra cachet.

En art deco

Grafische lijnen, een strak design en duidelijke tegenstellingen kenmerken de art-decostijl, zoals blijkt uit de Manhattan-collectie van Leysen die tegelijk doet denken aan de luxe en de soberheid van de architectuur uit het New York van de jaren 1930. Maar ook de Hypnose- ring van Wolfers, officieel leverancier van het Belgisch hof, wiens uitzonderlijke vakkennis en creatieve geest al meer dan twee eeuwen fascineren. De mooie, comfortabele boetiek aan de Waterloolaan 1 is een plek om weg te dromen met haar kostbare mengeling van oude juwelen en moderne creaties.