Counterpoint Weekly: Franse verkiezingen: geopolitiek als centraal  thema

Counterpoint Weekly: Franse verkiezingen: geopolitiek als centraal thema

Op 10 en 24 april gaat Frankrijk naar de stembus om een nieuwe president te kiezen. Een cruciaal moment, nu er aan de randen van Europa een oorlog woedt. Het ziet ernaar uit dat Emmanuel Macron voor een tweede termijn wordt herkozen. We gaan nader in op de belangrijkste gevolgen voor de economie en de markten.

Wat u moet weten:

- In ons basisscenario (een tweede termijn voor Macron) zouden de markten vrij onbewogen moeten reageren. Een verrassingsoverwinning van een kandidaat die niet tot de mainstream behoort, zou grote gevolgen hebben: de euro en de CAC 40 zouden dalen en de Franse obligatierente zou stijgen. Een klein risico op een ‘Frexit’, maar meer gespannen relaties met de EU zouden leiden tot een risicopremie op Frankrijk.

- Er staat bij deze verkiezingen veel meer op het spel dan alleen Franse belangen. In ons basisscenario, en gezien geopolitieke spanningen en een meer multipolaire wereld, denken we dat Frankrijk een belangrijke aanjager kan zijn om Europa aan te zetten om in veel sectoren meer zelfvoorzienend te worden.

- Frankrijk zal binnen Europa waarschijnlijk draagvlak willen creëren voor investeringen aan de aanbodkant. Volgens ons zijn er twee gebieden die hiervan zouden profiteren: hernieuwbare energie en, meer in het algemeen, de "groene transitie"; en in de tweede plaats ook: defensie en technologie.

Ontdek het artikel