Salvator Mundi, de boom van Leonard Da Vinci die het bos verbergt

Iedereen weet ook dat deze som velen verbaasd heeft, met name door het feit dat dit protret in slechte staat is. Zelfs de specialist van de gereputeerde National Gallery in Londen had reeds gepreciseerd dat dit portret « een te agressieve reiniging ondergaan heeft met zekere abrasie van het verfoppervlak, in het bijzonder op het gezicht en het haar ».

Maar dat was buiten de formidabele marketingmachine van het veilinghuis Christie’s gerekend. Het heeft nogmaals zijn knowhow aangetoond, met in het bijzonder zijn wereldwijde roadshow bedoeld om investeerders uit het Midden-Oosten, vermogende geeks uit Silicon Valley, maar ook nieuwe miljardairs uit Azië te verleiden. Maar zoals de specialiste van de kunstmarkt Judith Benhamou-Huet terecht opmerkte, mag het toplot (Salvator Mundi) het feit niet verhullen dat het bij de rest van de verkoop van hedendaagse kunst bij Christie’s voor sommige belangrijke loten spaak liep.

Zo is een doek uit 1982 « van de zeer gegeerde Jean-Michel Basquiat, dat op 25 miljoen dollar geschat werd, zonder koper gebleven, net zoals een zeer sensueel vrouwenportret van de Amerikaan John Curris, dat op 6 miljoen dollar geschat werd, en een olieverfschilderij van Jackson Pollock, dat op 3,5 miljoen dollar geschat werd ».

Vergeet niet dat uw bank eveneens beschikt over een interne expertise inzake kunst en dat onze specialisten tot uw dienst staan.