Counterpoint Weekly: De rentecurve en recessie: waarheid en mythe

Counterpoint Weekly: De rentecurve en recessie: waarheid en mythe

Sommige segmenten van de rentecurve zijn inmiddels invers geworden. Hoewel dit door beleggers als een waarschuwingssignaal wordt beschouwd, is de werkelijkheid complexer. We gaan nader in op wat dit betekent voor de kans op een recessie in de VS en voor het rendement op aandelen en andere beleggingscategorieën.

Wat u moet weten:

- Volgens onze prognose blijkt uit de Amerikaanse rentecurve, die voor sommige looptijden is invers is geworden, dat de kans op een recessie in de komende 12 maanden 14% bedraagt. Hoewel een recessie niet ons basisscenario is, is dit grotendeels in lijn met (zelfs met een iets lagere kans) de kans op een baisse-scenario. De kans neemt op de lange termijn toe, maar het signaal wordt mogelijk verstoord door de balansen van de centrale banken.

- Wanneer er uiteindelijk sprake is van een onvermijdelijke economische krimp, zou deze volgens ons waarschijnlijk relatief beperkt zijn, omdat er in de VS geen sprake is van de financiële onevenwichtigheden die vaak met diepe recessies worden geassocieerd. Uit onze analyse blijkt ook dat een inversie van de Amerikaanse rentecurve geen betrouwbare timer is voor het aandelenmarktrendement. En het gemiddelde aandelenrendement blijft aantrekkelijk (18%) na de inversiedatum tot de piek. Wanneer de markt daadwerkelijk omslaat, ontstaat er een voorkeur voor defensieve sectoren en zijn de dalingen voor aandelen van hogere kwaliteit beperkter.

- Net als Amerikaanse aandelen presteren Amerikaanse high-yield obligaties 12 maanden na de eerste inversie van de curve over het algemeen nog steeds goed. Vanuit tactisch oogpunt hebben we een overweging in Amerikaanse aandelen, Aziatische high-yield en EM-staatsobligaties ten opzichte van staatsobligaties en investmentgrade obligaties. De stijgende rente op Amerikaanse Treasuries ondersteunt onze duration-onderwegingen Daarnaast overwegen we aandelen uit opkomende markten ten opzichte van wereldwijde aandelen.

Ontdek het artikel