Counterpoint Weekly: Oorlog in Oekraïne

Counterpoint Weekly: Oorlog in Oekraïne

thema's om het risiconiveau van economieën te verlagen
De oorlog in Oekraïne is in de allereerste plaats een humanitaire ramp, en zal voor sommige landen en bedrijven aanleiding zijn om de langetermijnrisico's die het conflict aan het licht heeft gebracht, te beperken. Structurele beleggingsthema's die naar verwachting zullen groeien door hun link met deze risicoverlaging zijn onder meer duurzame energie (bv. schone energie en elektrische voertuigen), lokale toeleveringsketens (robotica en automatisering) en online-veiligheid (cybersecurity).

Wat u moet weten:

- De oorlog in Oekraïne heeft structurele zwakheden blootgelegd in het nauw verbonden wereldwijde economische systeem; niet alleen wat de energievoorziening betreft, maar ook op gebieden zoals toeleveringsketens en materiaalinkoop. Daarnaast zijn de risico's op het gebied van cybersecurity en het hacken van essentiële systemen toegenomen. 

- Crisis kunnen humanitaire rampen veroorzaken, maar kunnen ook innovatie versnellen. COVID-19 leidde tot enorme vooruitgang op gebieden als genomica, digitale gezondheidszorg, e-commerce en technologieën voor flexibel werken. Evenzo zou het conflict in Oekraïne de technologische ontwikkelingen kunnen versnellen waarmee belangrijke vraagstukken als klimaatverandering, risico's op toeleveringsgebied en vergrijzing kunnen worden aangepakt. 

- Ondanks de kortetermijnprijsstijgingen van energie en belangrijke metalen, zal de crisis waarschijnlijk aanleiding zijn voor een omvangrijke herbeoordeling van systemische risico's en voor verschuiving naar alternatieven op de langere termijn. Thema's verbonden met duurzame energie, plaatselijke toeleveringsketens en digitale veiligheid zullen hierbij een grote rol spelen, naarmate de prioriteiten op elkaar worden afgestemd.

Ontdek het artikel