Taks op de effectenrekeningen 2.0.:

Taks op de effectenrekeningen 2.0.:

cash vrijgesteld, op enkele zeldzame uitzonderingen na
- Sinds de inwerkingtreding van de nieuwe jaarlijkse taks van 0,15% op de effectenrekeningen, was het lot van de cash het onderwerp van talrijke debatten;
- De belastingadministratie heeft eindelijk de vrijstelling van de cash bevestigd, op voorwaarde dat er cumulatief aan 3 welbepaalde criteria is voldaan;
- Belastingplichtigen die deze taks onterecht betaald hebben, zullen binnenkort worden terugbetaald.

Zoals u weet, is de Belgische wet van 17 februari 2021 houdende de invoering van een (nieuwe) jaarlijkse taks van 0,15% op de effectenrekeningen in werking getreden op 26 februari 2021. Deze taks van 0,15% moet worden geheven op alle effectenrekeningen waarvan de gemiddelde waarde meer dan 1.000.000 euro bedraagt.

Alle soorten financiële instrumenten die zijn ingeschreven op een effectenrekening, zijn belastbaar. Het gaat uiteraard om aandelen, obligaties en fondsen, maar ook om afgeleide producten, zoals turbo’s, speeders en trackers.

In onze eerdere communicatie hebben we bericht dat cash, indien opgenomen op een effectenrekening, niet vrijgesteld was van de taks. 

Deze berichtgeving stemde overeen met de wettelijke voorschriften en werd tijdens de parlementaire werkzaamheden bevestigd door de Minister van Financiën.

Hierdoor creëerde de wet concurrentievervalsing tussen de financiële instellingen, aangezien afhankelijk van de informaticastructuur van de bij hen aangehouden rekeningen, cash hetzij belast, hetzij vrijgesteld wordt (naargelang hij zich op een effectenrekening of op een andere soort rekening bevindt).

Na verschillende discussies met de belastingadministratie, is zij zich bewust geworden van het probleem en heeft zij het lot van cash gepreciseerd in haar FAQ van 27 januari 2022.

Er wordt nu bevestigd dat cash vrijgesteld is « als aan de drie volgende criteria cumulatief is voldaan: 

-         de geldmiddelen worden niet tijdelijk of voorlopig aangehouden, d.w.z. dat het financieel recht voor die geldmiddelen geen beperking oplegt inzake de maximale duur van hun deposito bij de tussenpersoon;

-         de geldmiddelen staan vrij ter beschikking van de tussenpersoon die ze kan gebruiken voor eigen rekening, d.w.z. dat er geen enkele beperking bestaat voor het gebruik van de geldmiddelen door de tussenpersoon[1];

-         in geval van in gebreke blijven of het faillissement van de tussenpersoon worden de geldmiddelen beschouwd als een onderdeel van haar vermogen en worden die geldmiddelen bijgevolg onderworpen aan de regels voor de samenloop van schuldeisers[2]. » 

Deze tussenkomst van de belastingadministratie laat nu een vrijstelling van de cash toe, behoudens zeldzame uitzonderingen, ongeacht de informaticastructuur van de rekeningen bij elke financiële instelling.  

Wat gaat Puilaetco nu doen voor haar cliënten?

Puilaetco gaat voor alle betrokken cliënten uiteraard een aanvraag tot terugbetaling indienen bij de belastingadministratie. De terugbetaalde sommen zullen vervolgens aan hen worden doorgestort.

Conclusie

Gunstig fiscaal nieuws verdient om te worden benadrukt.

In het licht van de verdediging van de belangen van haar cliënten, zal Puilaetco de terugbetaling vragen van te veel betaalde taks op de activa op de rekeningen. 

Men zal waarschijnlijk wel wat geduld moeten oefenen voor de terugbetaling daadwerkelijk wordt uitgevoerd. 

Het team « Wealth Planning » volgt het dossier uiteraard van nabij op en zal u hierover informeren van zodra ze een feit is!  

 

[1] De geldmiddelen kunnen worden gebruikt voor een krediet verleend aan een derde persoon.

[2] Om die reden zijn beleggers beschermd door een Belgische staatswaarborg ten belope van 100.000 euro.