Counterpoint Weekly: De staat van de Europese obligatiemarkten

Counterpoint Weekly: De staat van de Europese obligatiemarkten

Na de meer strijdlustige uitspraken van centrale banken wereldwijd is de obligatierente aan het stijgen. Het monetair beleid begint minder verruimend te worden, maar dit betekent volgens ons niet dat bedrijfsobligaties in Europa zijn uitgespeeld.

Wat u moet weten:

- Na de vergadering van de Federal Reserve is in september de rente gestegen, nadat voorzitter Jerome Powell aankondigde dat het tempo van de activa opkopen mogelijk al in november (of kort daarna) zal worden afgebouwd en halverwege volgend jaar zal worden beëindigd. De Noorse centrale Bank was de eerste binnen de ontwikkelde markten die de rente heeft verhoogd.

- We blijven van mening dat nu de rente oploopt en de centrale banken een minder verruimend beleid voeren, de risicopremies stabiel blijven of wellicht stijgen, op voorwaarde dat de rente geleidelijk stijgt en dat dit de aantrekkende economische activiteit weerspiegelt.

- De waarderingen zijn echter hoog, waardoor er weinig ruimte is om rentestijgingen te absorberen, met name in Europa, waar een groot deel van de markt al met een negatieve rente te kampen heeft.

Ontdek het artikel