Counterpoint Weekly: Duitse verkiezingen: het post-Merkel-tijdperk

Counterpoint Weekly: Duitse verkiezingen: het post-Merkel-tijdperk

Op 26 september gaat Duitsland naar de stembus om een nieuwe Bundestag (parlement) te kiezen. De uitslag zal de basis vormen voor de volgende coalitie
die door een nieuwe bondskanselier zal worden geleid, omdat Angela Merkel na
16 jaar aftreedt. De volgende regering zal waarschijnlijk een groenere inslag
hebben.

Wat u moet weten:

- Duitsland stevent af op de meest open verkiezingen in de recente geschiedenis. Uit peilingen blijkt dat de huidige coalitie kan worden opgevolgd door een combinatie van drie partijen, die waarschijnlijk door de socialistische SPD of door de CDU/CSU (de Unie) van de partij van Merkel zal worden geleid. De Groenen worden volgens de peilingen de op twee na grootste partij. Andere coalitiekandidaten zijn de liberale FDP en de linkse partij Die Linke.

- De afgelopen weken heeft de kanselierskandidaat van de SPD, de huidige minister van financiën en vicekanselier Olaf Scholz, in de peilingen een duidelijke voorsprong gekregen op de kandidaat van de Unie (de premier van Noordrijn-Westfalen Armin Laschet) om Merkel op te volgen.

- Al deze partijen steunen de EU en willen meer klimaatvriendelijke initiatieven. Als de Groenen aan de coalitie zouden deelnemen, zou het aantal klimaat gerelateerde investeringen kunnen toenemen.

- Prognoses over hoe de financiële markten zouden reageren, zijn afhankelijk van de verkiezingsuitslag. In ons basisscenario zouden de markten relatief onbewogen moeten blijven door een coalitie van drie van de vier partijen uit het midden (SPD, CDU/CSU, Groenen en FDP). Indien de meer linkse partij Die Linke onderdeel zou uitmaken van de volgende coalitie, zou dit tot grotere onzekerheid en dus ook volatiliteit op de financiële markten kunnen leiden, niet in de laatste plaats op aandelenmarkten.

Ontdek het artikel