Franse dividenden: de administratie publiceert een teleurstellende en betwistbare FAQ!

Franse dividenden: de administratie publiceert een teleurstellende en betwistbare FAQ!

Dit artikel is het vervolg op dat van 5 februari 2021 op onze blog.

Uit de FAQ blijkt dat:

 1° voor het jaar 2020, enkel de dividenden van Franse oorsprong die in de belastingaangifte vermeld worden, kunnen genieten van de toepassing van het Forfaitair Gedeelte van Buitenlandse Belasting (FBB)! Dit beoogt dus zowel de Franse dividenden die in 2020 op een buitenlandse rekening ontvangen werden (en waarvan de aangifte verplicht is) als die welke in 2020 in België ontvangen werden (en waarvan de aangifte facultatief is, aangezien de door de Belgische banken ingehouden roerende voorheffing bevrijdend is)! 

Voor dividenden van Franse aandelen die u op uw rekening in België ontvangen hebt, vermeldden we in het vorige artikel op onze blog dat ze moesten worden aangegeven in Vak VII, onder de codes 1160-04 en 2160-71 (het gaat om roerende inkomsten waarvan de aangifte facultatief is), na toepassing van de Franse bronheffing en voor toepassing van de Belgische roerende voorheffing.

Uiteindelijk blijkt dat de administratie van mening is dat onder de voornoemde codes het nettobedrag van deze dividenden na inhouding van de Belgische roerende voorheffing moet worden aangegeven.

Indien u uw aangifte reeds ingediend hebt, nodigen wij u uit om de administratie op de hoogte te brengen van het gewijzigde bedrag. Wij kunnen daartoe een brief voor u voorbereiden. Aarzel niet om contact op te nemen met uw Client Advisor of met het departement Wealth Planning & Structuring.

Indien u uw aangifte via Tax-on-Web ingediend hebt, hebt u een maand de tijd om het bedrag van de aangegeven dividenden te wijzigen. Wij raden u aan om het nettobedrag van de ontvangen dividenden na aftrek van de Belgische roerende voorheffing te vermelden.

Wij staan uiteraard te uwer beschikking voor alle hulp hierbij.

2° voor de jaren voor 2020, kan de toepassing van het Forfaitair Gedeelte van Buitenlandse Belasting (FBB) enkel worden bekomen op de dubbele voorwaarde dat de dividenden werden vermeld in de belastingaangifte van het betrokken jaar (verplichte of facultatieve aangifte) en de belasting van deze dividenden het voorwerp was van een bezwaarschrift* (als bewarende maatregel) dat werd ingediend binnen de 6 maanden na de verzending van het aanslagbiljet betreffende de bijdrage die de belasting van de dividenden omvat. Aanvragen tot ambtshalve ontheffing (die gedurende 5 jaar kunnen worden ingediend) zullen worden verworpen!

De Belgische belastingplichtigen die uiteindelijk, in de ogen van de administratie (!), van deze toepassing kunnen genieten, zullen dus zeldzaam zijn.  

Behoudens uitzonderingen (cf. indiening van een bezwaarschift als bewarende maatregel), zullen belastingplichtigen die hun standpunt willen verdedigen, er zich dus van bewust zijn dat de oplossing van het geschil onvermijdelijk langs gerechtelijke weg zal gebeuren!